Як правильно вибрати грейпфрут

124

Існує кілька нюансів, що дозволяють вибрати грейпфрут з відмінним смаком. Під час покупки потрібно звертати увагу на його зовнішній вигляд і сорт. Щоб плід не втратив корисні речовини і вітаміни, потрібно дотримуватися правил його зберігання і обробки.

Види грейпфрутів

Прийнято вважати, що фрукт – це результат випадкового схрещування помело і апельсина на барбадосі в 1750 р вирощувати його в промислових масштабах почали з 1875 року у флориді.

Вибирати грейпфрут слід з урахуванням сортових особливостей. Залежно від регіону і клімату змінюються і смакові якості плода. У полутропических країнах м’якоть солодка і соковита, а шкірка тонка. У середземномор’ї вирощують гібриди з товстою шкіркою і терпким ароматом. На смак їх м’якоть з вираженою гірчинкою. Її поява обумовлена вмістом у волокнах флавоноїду нарингіну.

Важливо! основний сезон культивування грейпфрутів триває з жовтня по березень. У літні місяці побачити плоди на лавках магазинів практично неможливо.

Суперечки про різновиди фрукта йдуть і в даний час. Частина вчених виділяє всього два види, а частина чотири:

  1. червоні. Їх відмінна риса-це червона соковита м’якоть. Шкурка тонка, жовта з червонуватим рум’янцем. Вибрати такі плоди намагаються ті, хто любить солодкі фрукти.

    Відомий сорт червоного грейпфрута – це рубін

  2. рожеві. Зовні вони жовтого забарвлення, але зустрічаються екземпляри «з рум’янцем». Колір м’якоті відповідає назві різновиду. І якщо вибрати цей цитрус, то потрібно враховувати, що він не такий солодкий, як червоний, але більш приємний на смак.

    Один з популярних сортів рожевого грейпфрута-це полум’я

  3. жовті. У виду схожого відтінку і шкірка, і м’якоть. Інтенсивність забарвлення залежить від сортових особливостей. На смак м’якоть кисло-солодка, присутній гірчинка.

    Яскравий представник жовтих грейпфрутів-це марш

  4. білі. Цей різновид найменш популярна, їх м’якоть практично несолодка, з вираженою кислинкою. Зате фрукт відомий серед людей, які прагнуть схуднути, адже відсутність цукру і велика кількість корисних речовин дозволяє внести його в раціон харчування людям із зайвою вагою. Шкірочка у плода світло-жовта, а м’якоть всередині практично біла.

    Відомий сорт білої різновиди – це дункан: морозостійкий, підходить для вирощування середній смузі.

Серед незвичайних представників цитруса можна вибрати ізраїльський гібрид. Сорт світті відрізняється зеленою щільною шкіркою. За смаком вона дуже гірка. Але м’якоть всередині жовта, дуже солодка і соковита.

Унікальність сорту світті – це велика кількість цукру в волокнах цитруса і низька калорійність

Як правильно вибрати грейпфрут

Перед покупкою фрукта обов’язково слід його зовні оглянути. Купувати будь-який продукт рекомендується у перевірених постачальників, які можуть надати всі відповідні ліцензії та сертифікати.

Як вибрати стиглий грейпфрут

Зрілість можна визначити по пружною, приємною на дотик шкірці. Якщо вона м’яка, то це свідчить про те, що цитрус давно лежить на полиці і незабаром почне псуватися. Вибирати найкраще великі екземпляри. Розмір його повинен бути в 1,5-2 рази більше апельсина. Вибирати дрібні плоди не слід, вони будуть не тільки нестиглими, але і кислими.

важливо! залежно від різновиду забарвлення фрукта може відрізнятися. І хоча колір шкірки варіюється від блідо-жовтого до червоного, ознака стиглості – це червонуваті точки або рум’янець.

Як вибрати солодкий і смачний грейпфрут

Перед покупкою фрукта його потрібно оглянути на зовнішні дефекти і порівняти з іншими плодами. Вибрати слід більш важкий цитрус. У нього повинна бути тонка шкірка і соковита яскраво-червона м’якоть.

Товста шкірка і бліда м’якоть — це ознаки, що свідчать про присутність гіркуватості у фрукті.

Характерна ознака смачного грейпфрута-це солодкий аромат, а наявність трав’янистих ноток говорить про незрілість плоду

Які грейпфрути краще не купувати

Не слід вибирати фрукти, на чиїй шкірці присутні коричневі плями або потемніння кольору біля основи. Такий плід буде не тільки несмачним, але і малокорисним.

Шкірочка повинна бути блискучою і гладкою. Наявність на ній дефектів, зморшок і борозен – це ознаки недоліки вологи в м’якоті, а значить, порушення технології вирощування або транспортування.

Вибрати екземпляри з цвіллю – це не найкраще рішення: такий фрукт надмірно обробляли пестицидами, неправильно зберігали.

Ще одна ознака, який повинен насторожити покупця – – це аромат. Не слід вибирати плоди, у яких відсутній запах. Таке можливо, якщо недобросовісний виробник обробив шкірку пестицидами. Вибрати потрібно цитрус з характерним свіжим ароматом, який добре відчувається навіть на відстані.

Обробка і зберігання грейпфрутів

Важливо не тільки правильно зрозуміти, солодкий і смачний фрукт, але і грамотно його обробити, а потім і визначити йому місце для зберігання.

Відразу після покупки потрібно плід добре промити під проточною водою. Це дозволить змити наліт з шкірки і пестициди. Для знищення бактеріальної мікрофлори обдати цитрус окропом. Слід враховувати, що така обробка не веде до втрати корисних речовин, тому шкірку в подальшому можна використовувати для заварювання чаю або в косметологічних цілях.

Помилково вважати, що найкраще зберігати цитрус на відкритому сонячному або в темному місці. У домашніх умовах він не спіє. Найбільш раціональне рішення-це вибрати стиглий цитрус і залишити його в поліетилені в холодильнику не більше ніж на десять днів.

Сік і цедру також слід при температурі +2-8° с, їх потрібно помістити в скляну або пластмасову тару

Висновок

Вибрати грейпфрут легше, ніж здається. Любителям солодкого потрібно звертати уваги на великі, ароматні з червоною м’якоттю плоди. Прагнуть схуднути краще віддавати перевагу білим або жовтим цитрусам, де менше вміст цукру. Але в будь-якому випадку вибрати потрібно цілі, без дефектів, рівномірного забарвлення. І купувати їх слід у перевірених виробників.