Заморозка цвітної капусти на зиму в домашніх умовах

19

Заморозити цвітну капусту на зиму можна в свіжому або відварному вигляді. Щоб овоч в холодильнику пролежав довго, потрібно підготувати його за всіма правилами.

Чи можна заморожувати кольорову капусту

Зберігати кольорову капусту в морозилці не заборонено, але необхідно дотримуватися основних правил:

  • використовувати для тривалого зберігання тільки здорові і щільні суцвіття;
  • проводити заморозку по можливості швидко;
  • підтримувати постійну температуру протягом зберігання;
  • уникати відтавання і повторного заморожування.

При зберіганні в морозилці продукт в повному обсязі утримує корисні речовини в своєму складі. Використовувати його згодом можна для відварювання, обсмажування, гасіння та іншої обробки. Але при цьому потрібно враховувати, що консистенція овоча після заморозки стане менш щільною, а запах і колір можуть змінитися в гіршу сторону.

Як правильно вибрати кольорову капусту

Для заморозки цвітної капусти на зиму потрібно, перш за все, вибрати якісний продукт для обробки. Качани повинні бути:

  • свіжими і молодими;
  • щільними, з добре прилеглими листям;
  • без потемнілих і млявих пластин.

Не можна піддавати обробці продукт, на якому помітні темні плями і чорні точки. Такі відмітини свідчать про присутність грибка. Зіпсовані суцвіття в принципі не рекомендується вживати в їжу, оскільки ними легко отруїтися.

Для заморозки краще брати найважчі качани – вони містять більше соку

Вибір тари для заморозки

Підготовка цвітної капусти до заморожування включає в себе правильний вибір тари. Упаковка повинна бути герметичною і досить компактною, щоб її вийшло без проблем розмістити в холодильнику.

Хороший доступний варіант — пластикові контейнери з щільно закриваються кришками. Також можна використовувати спеціальні упаковки із застібками, призначені для зберігання їжі в морозилці. А ось звичайні поліетиленові пакети краще не брати — при негативній температурі вони стають жорсткими, крихкими і часто рвуться.

Рада! для зберігання заготовок рекомендується використовувати контейнери прямокутної форми-вони займають менше місця, ніж круглі.

Як правильно заморозити цвітну капусту в морозилці

Найпопулярніший спосіб заморозки цвітної капусти пропонує помістити в холодильник свіжий овоч. Качан готують наступним чином:

  1. зрізають зовнішні листя.
  2. розбирають качан на окремі невеликі суцвіття.
  3. на п’ять хвилин занурюють в холодну підсолену воду.
  4. підсушують на паперових серветках від надлишку вологи.

Після цього суцвіття потрібно розкласти по чистим сухим ємностей і прибрати в морозилку.

Для обсмажування і гасіння заморожують великі капустяні шматочки, для супів і рагу — більш дрібні

Чи потрібно відварювати кольорову капусту перед заморожуванням

Заморожувати сиру кольорову капусту або варену — не має принципового значення. Якщо використовувати продукт в подальшому знадобиться для дитячого прикорму, краще попередньо піддати шматочки термічній обробці. В такому випадку овоч збереже всі цінні властивості, але після відтавання виявиться більш м’яким.

Відварити цвітну капусту перед заморожуванням можна за такою схемою:

  1. овоч миють і видаляють листя.
  2. качан ділять на однакові шматочки.
  3. опускають суцвіття в киплячу воду і накривають кришкою.
  4. через кілька хвилин солять за смаком і відварюють ще 2-3 хвилини.
  5. витягують суцвіття і відразу ж занурюють в каструлю з холодною водою.
  6. підсушують і поміщають в підготовлену тару для заморозки.

Щільний стебло капустяного качана в харчових цілях не використовують. Його потрібно відокремити від суцвіть і утилізувати.

Увага! відварювати кольорову капусту потрібно так, щоб після обробки вона залишалася досить твердою.

Як бланшувати цвітну капусту для заморозки

У складі сирих суцвіть присутні ферменти, які з часом роблять м’якоть гіркуватою і надають їй неприємний запах. Бланшування цвітної капусти перед заморожуванням допомагає зберегти смак, вихідний відтінок і еластичність качана. При короткочасній термічній обробці ферменти руйнуються і більше не впливають на якість продукту.

Бланшування цвітної капусти перед заморожуванням виконують за такою схемою:

  1. продукт миють і очищають від листя.
  2. ділять качан на маленькі суцвіття.
  3. засипають шматочки в киплячу воду.
  4. витримують не більше трьох хвилин і відразу після цього охолоджують під краном.

При підготовці цвітної капусти до заморожування важливо забезпечити для овоча різкий температурний перепад. Чим швидше вдасться охолодити продукт після бланшування, тим краще збережуться смакові якості і цінні для здоров’я властивості.

Тару для заморозки не потрібно стерилізувати, але важливо проконтролювати, щоб в ній не було зайвої вологи

Як заморожувати цвітну капусту для дитячого харчування

У вигляді пюре овоч можна вводити в дитячий прикорм вже з 6-7 місяців. Продукт зручно заготовлювати про запас шляхом заморозки. Алгоритм виглядає так:

  1. качан ретельно промивають і видаляють зайві листя.
  2. відварюють суцвіття протягом 5-6 хвилин до розм’якшення.
  3. шматочки відразу ж пюрируют за допомогою блендера.

Після охолодження заготовку розкладають по силіконовим або пластиковим формам з герметичними кришками для заморозки. Контейнери рекомендується брати невеликі, розраховані на одну порцію продукту.

Заморозка з брокколі

Якщо готувати продукт належить з іншими інгредієнтами, краще заморозити цвітну капусту з брокколі. Взимку суміш буде зручно використовувати для створення супу, рагу та інших страв.

Процес заморозки виглядає наступним чином:

  1. капусту двох різновидів беруть в рівних кількостях, миють і очищають від листя.
  2. зрізають качани і видаляють зіпсовані ділянки, якщо такі є.
  3. ділять обидва качана на невеликі суцвіття.
  4. доводять до кипіння воду в каструлі і злегка підсолюють.
  5. остуджують рідину і занурюють в неї овочі на півгодини.
  6. витягують з води і просушують.

Після цього суцвіття розкладають по контейнерах і пакетам, стежачи за тим, щоб в одну упаковку потрапляла капуста обох видів.

До капустяним шматочках при заморожуванні можна додати зелений горошок, морква та інші інгредієнти

Чому кольорова капуста потемніла після заморозки

Якщо кольорова капуста при заморожуванні посиніла, це свідчить про неправильну обробку овоча. Найчастіше суцвіття змінюють відтінок при занадто високій температурі в холодильнику. Забезпечити глибоку заморозку в такому випадку не вдається, і шматочки качана повільно псуються.

Ще одна можлива причина зміни відтінку — надлишок вологи в м’якоті. Мити кольорову капусту перед заморожуванням необхідно, але після цього її обов’язково потрібно якісно просушити.

Скільки зберігається цвітна капуста в морозилці

Заморозка цвітної капусти на зиму гарантує, що овоч залишиться свіжим протягом 6-9 місяців. Щоб суцвіття не зіпсувалися завчасно, потрібно стежити за стабільністю температурного режиму і не допускати випадкового відтавання.

Рада! приготувати заморожені капустяні шматочки краще не в кінці терміну придатності, а протягом 4-5 місяців. В такому випадку вони будуть смачніше.

Чи можна заморожувати повторно

Розморожувати капустяні шматочки можна тільки один раз. Повторному заморожуванню і подальшого відтавання продукт не піддають, оскільки він втратить приємний смак і запах або просто зіпсується.

Щоб вживати овоч було зручніше, розкладають його по невеликих ємностей або пакетам. В такому випадку перед відтаванням після заморозки твердий вміст тари не доведеться дробити.

Як розморозити

Якщо продукт після заморозки належить відварювати, тушкувати або смажити, то розморожувати його не потрібно. Шматочки піддають термічній обробці відразу після вилучення з холодильника.

Попереднє відтавання потрібно овочу, якщо його планується додати в салат або суміш для дитячого харчування. В такому випадку заморожений продукт переставляють на верхню полицю холодильника і витримують там протягом п’яти годин.

Розморозити капустяні шматочки можна в мікрохвильовці, але при цьому вони можуть стати жорсткуватими

Висновок

Заморозити цвітну капусту на зиму можна сирої і у відварному вигляді, окремо або разом з іншими овочами. При низькій температурі шматочки в повній мірі зберігають цінні властивості, хоча можуть втрачати пружність. Смак після розморожування залежить від того,Наскільки грамотно був оброблений продукт.