Грибну грядку закладемо восени
Якось довелося почути розмову двох дачниць.
– ой, петрівно, дачники нині зовсім ледачі стали, навіть гриби на своїй ділянці вирощують, щоб в ліс не ходити!
– ну а чого ж ні, семенівна? ми он опеньки вирощуємо під гаражем який рік. А зараз ось заморський гриб везу, шиітаке зветься, подивимося, що за диво виросте.
А ви вирощуєте гриби на ділянці? ні? тоді ці поради вам точно знадобляться, адже обзавестися грибний грядкою дуже просто.
Ми з татом почали вирощувати опеньки років 7 тому. Спочатку гриби з’явилися на старому пеньку від сливи самі по собі. А в кінці літа тато відібрав з десяток старих чурок осики, вільхи та берези в дровниці. На дві доби замочив їх в бадді і бочках для поливу. Викопав в саду недалеко від стіни сараю канавку глибиною на півштика лопати.
Уклав в неї мокру деревину. З боків прикопав так, щоб приблизно половина виступала над землею. Виконав в кожній по 10-15 отворів товстим свердлом.
Пеньок, на якому росли опеньки, зрізав і розділив на тонкі тріски. У кожен отвір вставив по шматочку цієї зараженої міцелієм деревини. Полив водою і закрив «пробками» з моху. Прикрив чурки плівкою. Раз на тиждень-півтора знімав укриття. Якщо деревина підсихала, поливав грунт навколо неї. На зиму засипав товстим шаром опалого листя. Навесні, коли сніг розтанув, укриття зняв. І вже влітку ми збирали гриби не відходячи від будинку.
Анна пояркова
Слово фахівцеві
Опеньок містить незамінні для людини амінокислоти. Перевершує багато грибів за кількістю вітамінів в і с. Якщо додавати свіжі і сухі опеньки в їжу кожен день, знизиться ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, ці гриби м’яко пов’язують і виводять з організму шкідливі речовини.
Як виростити опеньки в саду? увага!!! вид опеньок осінній паразит і може знищити всі дерева
Грибний конвеєр своїми руками-гливи
Вирощую гливи на спилах тополі, вільхи, дуба, липи, клена, горобини, яблуні.
У вересні з верхівок брусків відпилюють диск товщиною 2 см, наношу на зріз міцелій (купую в магазині) і цвяхами прибиваю диск назад. Перед використанням всі інструменти ошпарюють окропом, щоб не підселити на пеньок інші мікроорганізми, здатні погубити грибницю. Нещільно обертаю деревинки перфорованої плівкою і ставлю в сарай або льох (з температурою + 15… +20 град.).
Періодично обприскую їх водою, щоб вони завжди залишалися вологими. Через 2 місяці стає помітний пушок грибниці. Засинаю заражені спили полежала соломою або опалим листям, прикриваю плівкою. Один-два рази за зиму відкриваю і, якщо укриття здається сухим, обприскую його водою. Стежу, щоб температура повітря в приміщенні не опускалася нижче +10 град.
У травні, коли вже немає загрози заморозків, виношу готові до плодоношення пеньки в сад. Прикопують в затіненому місці, періодично поливаю землю навколо теплою водою.через кілька тижнів з’являються перші гриби. Грибна грядка “працює” до самих морозів, і смачні свіжі гриби є на столі протягом усього літа.
Гливи вирощені на пні спиляного горіха
Ірина мельникова
Слово фахівцеві
Гливи багаті жиророзчинними вітамінами, які перешкоджають атеросклерозу і знижують рівень холестерину в крові. Містять безліч мікроелементів, вітаміни групи в, рр і е.корисні при захворюваннях нервової системи, мають протипухлинну дію.
Вирощування шиітаке
Шиітаке вирощую на колодах тополі, осики, дуба, верби, вільхи довжиною 1,5 м і шириною до 30 см, з яких знімаю кору.
На початку осені в деревині роблю пропили (глибиною 5-7 см), заношу в них міцелій, закриваю тирсою і обмотую отвори скотчем (знімаю, коли грибниця проросте). Колоди встановлюю у вигляді куреня в затіненому вологому місці, захищеному від вітру. У суху погоду поливаю навколо них землю. Через 4-6 тижнів з’являються нитки міцелію (2-3 см), колоди закладаю в грядку. Гриби з’являються в наступному році. Плодоношення триває в середньому 5-6 років.
Федір корнєв, м. Барнаул
Шиітаке на колодах і корисна інформація про грибах
Слово фахівцеві
Гриби шиітаке корисні при захворюваннях печінки. Знижують ризик інсульту, атеросклерозу. Стримують зростання злоякісних пухлин, зміцнюють імунітет, допомагають при хімічних отруєннях, мають антибактеріальні властивості.