Як правильно робити компост?

14

Створіть продумане сховище компосту

Всупереч поширеній думці, місце для формування і зберігання компосту – це зовсім не звичайна яма, куди скидаються будь-які відходи. Звичайно, в такому місці компост теж може вийти, але його якість буде істотно нижче.

Ідеальний розмір компостної ями – або компостного ящика) – 1,5 м на 1,5 м і близько 1 м в глибину. В даному випадку основний параметр компостної ями – це глибина, так як саме від неї залежить, наскільки швидко буде йти процес компостування, і чи не виникнуть при цьому проблеми на зразок гниття або зайвої сухості.

Рада. Досвідчені дачники рекомендують ділити компостну яму на 3 секції, в яких будуть окремо зберігатися: початкові відходи, компостований матеріал і готовий компост. Це допоможе уникнути їх змішування. В такому випадку компостну яму слід робити довшою, наприклад, 1,5 м на 4,5 м.

Використовуйте для компостування тільки відповідні відходи

Одна з найбільш частих помилок недосвідчених садівників – це використання для компосту будь-яких органічних відходів. Напевно, це найсерйозніша помилка, так як використання відходів, невідповідних для компостування, може не тільки знизити позитивні властивості добрива, але і зовсім зіпсувати його. Тому слід відразу визначитися з тим, що можна використовувати для компосту, а чого краще уникати.

Можна використовувати:

  • скошену траву і опале листя;
  • гній травоїдних тварин і послід птахів;
  • овочі та фрукти, що не піддавалися термо-обробці;
  • шкаралупу сирих яєць;
  • торф;
  • невеликі тонкі гілки;
  • солому і тирсу.

Не можна використовувати:

  • неорганічні відходи;
  • хворі рослини;
  • овочі та фрукти після варіння, смаження або гасіння;
  • фекалії людини або хижих тварин;
  • шкірку цитрусових;
  • великі гілки.

Подрібніть компостовані відходи

Щоб компост швидко дозрівав, використовувані для компостування відходи слід ретельно подрібнити. В першу чергу це відноситься до великих відходів, наприклад, до великих гілок дерев.

Справа в тому, що така гілка, потрапивши в компостну яму, може компостуватися роками, якщо навіть не десятиліттями, при цьому ускладнюючи процес компостування інших відходів. Однак та ж гілка, перетворена в тирсу, буде зріти з тією ж швидкістю, що і інші відходи.

Подрібнювати варто і більш дрібні відходи, наприклад, гілки чагарників або стебла великих рослин.

Укладайте компостовані матеріали шарами

Нерідко недосвідчені дачники складають відходи в компостну яму як попало. Через це процес компостування проходить нерівномірно, а компост виходить неоднорідний. Щоб цього уникнути, досвідчені садівники рекомендують складати відходи для компостування шарами. Існує безліч думок щодо того, що повинно входити в кожен шар, і скільки таких шарів існує взагалі, тому виділимо лише основні.

  • зелений шар. Скошена трава, опале листя, різні рослини і харчові відходи (овочі, фрукти).
  • коричневий шар. Сухе листя, кора і невеликі гілки дерев, тирса.

Дані шари слід чергувати як між собою, так і між допоміжними шарами: гноєм і біодобривами.

Зверніть увагу! якщо ви все-таки хочете використовувати для компосту великі гілки або дошки, але при цьому не плануєте їх подрібнювати, то їх варто компостувати окремим шаром на самому дні компостної ями.

Регулярно перекопуйте компост

Щоб в процесі дозрівання компост не почав гнити, йому необхідно забезпечити хорошу циркуляцію повітря. Для цього компост необхідно регулярно перекопувати.

Примітка. Почався процес гниття можна визначити по характерному запаху.

Забезпечте компосту достатній рівень вологості

Крім циркуляції повітря компост потребує достатнього рівня вологості для дозрівання. Якщо під час перекопування компостної ями, ви помітили, що компост занадто сухий, його варто полити водою.

Також поливати компост слід в жаркий сезон. У дощовий сезон компост, навпаки, слід берегти від зайвої кількості води. Для цього компостну яму досить накрити плівкою або іншим водонепроникним матеріалом.

Дайте компосту “дозріти”

Для того, щоб свіжий компост перетворився в перегнійну землю, має пройти близько року. При цьому отримане добриво накопичить в собі максимальну кількість корисних елементів. Найкращий спосіб визначити, чи готовий компост до використання, – це його запах. Дозрілий компост має приємний запах землі і прілого листя.

Рада. Щоб процес дозрівання не сповільнився, свіжий компост слід перекопувати раз в 2-3 місяці.

Як бачите, в тому, щоб процес компостування проходив по розуму, немає нічого складного. Для цього достатньо дотримуватися основних правил, які допоможуть отримати вам кращий компост. До того ж ви зможете позбутися від частини органічних відходів на ділянці і заощадити на покупці добрив.