Грядка з грибами своїми руками – глива, опеньки і шиітаке

112

Грибну грядку закладемо восени

Якось довелося почути розмову двох дачниць.

– ой, петрівно, дачники нині зовсім ледачі стали, навіть гриби на своїй ділянці вирощують, щоб в ліс не ходити!

– ну а чого ж ні, семенівна? ми он опеньки вирощуємо під гаражем який рік. А зараз ось заморський гриб везу, шиітаке зветься, подивимося, що за диво виросте.

А ви вирощуєте гриби на ділянці? ні? тоді ці поради вам точно знадобляться, адже обзавестися грибний грядкою дуже просто.

Ми з татом почали вирощувати опеньки років 7 тому. Спочатку гриби з’явилися на старому пеньку від сливи самі по собі. А в кінці літа тато відібрав з десяток старих чурок осики, вільхи та берези в дровниці. На дві доби замочив їх в бадді і бочках для поливу. Викопав в саду недалеко від стіни сараю канавку глибиною на півштика лопати.

Уклав в неї мокру деревину. З боків прикопав так, щоб приблизно половина виступала над землею. Виконав в кожній по 10-15 отворів товстим свердлом.

Пеньок, на якому росли опеньки, зрізав і розділив на тонкі тріски. У кожен отвір вставив по шматочку цієї зараженої міцелієм деревини. Полив водою і закрив «пробками» з моху. Прикрив чурки плівкою. Раз на тиждень-півтора знімав укриття. Якщо деревина підсихала, поливав грунт навколо неї. На зиму засипав товстим шаром опалого листя. Навесні, коли сніг розтанув, укриття зняв. І вже влітку ми збирали гриби не відходячи від будинку.

Анна пояркова

Слово фахівцеві

Опеньок містить незамінні для людини амінокислоти. Перевершує багато грибів за кількістю вітамінів в і с. Якщо додавати свіжі і сухі опеньки в їжу кожен день, знизиться ризик серцево-судинних захворювань. Крім того, ці гриби м’яко пов’язують і виводять з організму шкідливі речовини.

Як виростити опеньки в саду? увага!!! вид опеньок осінній паразит і може знищити всі дерева

watch this video on youtube

Грибний конвеєр своїми руками-гливи

Вирощую гливи на спилах тополі, вільхи, дуба, липи, клена, горобини, яблуні.

У вересні з верхівок брусків відпилюють диск товщиною 2 см, наношу на зріз міцелій (купую в магазині) і цвяхами прибиваю диск назад. Перед використанням всі інструменти ошпарюють окропом, щоб не підселити на пеньок інші мікроорганізми, здатні погубити грибницю. Нещільно обертаю деревинки перфорованої плівкою і ставлю в сарай або льох (з температурою + 15… +20 град.).

Періодично обприскую їх водою, щоб вони завжди залишалися вологими. Через 2 місяці стає помітний пушок грибниці. Засинаю заражені спили полежала соломою або опалим листям, прикриваю плівкою. Один-два рази за зиму відкриваю і, якщо укриття здається сухим, обприскую його водою. Стежу, щоб температура повітря в приміщенні не опускалася нижче +10 град.

У травні, коли вже немає загрози заморозків, виношу готові до плодоношення пеньки в сад. Прикопують в затіненому місці, періодично поливаю землю навколо теплою водою.через кілька тижнів з’являються перші гриби. Грибна грядка “працює” до самих морозів, і смачні свіжі гриби є на столі протягом усього літа.

Гливи вирощені на пні спиляного горіха

watch this video on youtube

Ірина мельникова

Слово фахівцеві

Гливи багаті жиророзчинними вітамінами, які перешкоджають атеросклерозу і знижують рівень холестерину в крові. Містять безліч мікроелементів, вітаміни групи в, рр і е.корисні при захворюваннях нервової системи, мають протипухлинну дію.

Вирощування шиітаке

Шиітаке вирощую на колодах тополі, осики, дуба, верби, вільхи довжиною 1,5 м і шириною до 30 см, з яких знімаю кору.

На початку осені в деревині роблю пропили (глибиною 5-7 см), заношу в них міцелій, закриваю тирсою і обмотую отвори скотчем (знімаю, коли грибниця проросте). Колоди встановлюю у вигляді куреня в затіненому вологому місці, захищеному від вітру. У суху погоду поливаю навколо них землю. Через 4-6 тижнів з’являються нитки міцелію (2-3 см), колоди закладаю в грядку. Гриби з’являються в наступному році. Плодоношення триває в середньому 5-6 років.

Федір корнєв, м. Барнаул

Шиітаке на колодах і корисна інформація про грибах

watch this video on youtube

Слово фахівцеві

Гриби шиітаке корисні при захворюваннях печінки. Знижують ризик інсульту, атеросклерозу. Стримують зростання злоякісних пухлин, зміцнюють імунітет, допомагають при хімічних отруєннях, мають антибактеріальні властивості.

Будемо друзями!