Короткий огляд кращих сортів черешні, вишні, сливи, горобини, абрикоса і фундука

16

На семінарі з плодових культур, який пройшов минулого тижня в агрохолдингу пошук наталія миколаївна савельєва, д.б. Н.і науковий співробітник фгбну ім. І.в. Мічуріна.

  • черешня і вишня
  • слива
  • горобина
  • абрикос
  • фундук
  • порядок висадки плодових дерев в сад

Черешня і вишня

Черешня сорт креолка

Сорт черешні раннього терміну дозрівання креолка знаменитий високою зимостійкістю, стійкістю до коккомікозу, моніліальної плодової гнилі.

У дерева стримане зростання. Середня вага черешеньки 6,5 г.

Сорт черешні креолка

Черешня сорт янтарна савельєва

Янтарна савельєва знаменита своїми великими ягідками – до 8,5 г! вона рання, у дерева стриманий ріст, висока зимостійкість, стійкість до коккомікозу і моніліальної плодової гнилі.

Сорт черешні янтарна савельєва

Черешня сорт фламінго

Черешня сорт фламінго

Вишня сорт харитонівська

Вишня з ніжною помаранчевою м’якоттю. Сорт середнього терміну дозрівання, частково самоплідний.

Ягоди великі, масою 5 г, округлої форми, з темно-червоною шкіркою, з сухим відривом відмінного смаку.

Підвищена стійкість до коккомікозу!

Вишня сорт харитонівська

Вишня сорт вечірня зоря

Ранній сорт вишні вечірня зоря виведений сорт у всеросійському нді генетики та селекції плодових рослин імені мічуріна. Плоди великі, масою 5,4 г, червоні. М’якоть темно-червона, ніжна, соковита, кисло-солодкого смаку.

Дегустаційна оцінка – 4,5 бала.

Сорт частково самоплідний, тому для запилення необхідно висаджувати в безпосередній близькості сорти вишні, які допоможуть здійснити цей процес.

Сорт стійкий до грибних хвороб і несприятливих погодних умов.

Зливу

Нічка

Зливу середнього терміну дозрівання. Дерево середнього розміру, з кулястою кроною.

Поди великі, масою 34,8 г, темно-фіолетові. Шкірочка груба, гола, з сильним восковим нальотом. М’якоть бурштинова, соковита, кислувато-солодкого смаку.

Дегустаційна оцінка – 4,5 бала.

Сорт сливи нічка

Світлячок

Ранньостиглий, високозимостійкий сорт сливи.

Врожайність висока і щорічна при наявності в саду декількох сортів для запилення.

Стійкість до хвороб середня.

Плоди великі, масою 40 г, зеленувато-жовті з легким восковим нальотом. М’якоть жовта, соковита. Смак кисло-солодкий, приємний, кислинка слабка.

Дегустаційна оцінка 4,3-4,5 бала.

Сорт сливи світлячок

Горобина

Казкова

Середньостиглий сорт солодкої горобини.

Дерево висотою до 10 м.характеризується високою зимостійкістю і стійкістю до хвороб і шкідників.

Врожайність висока.

Плоди великі, округлі, оранжево-червоні, середньої соковитості, кисло-солодкого смаку.

Сорт горобини казкова

Вогник

Сіянець горобини невігласної. Включений в держреєстр по російській федерації.

Сорт раннеосеннего терміну дозрівання.

Дерево середньоросле, з округлою кроною середньої густоти. Плоди середньою масою 1,5 г, максимальною 1,7 г, червоно-помаранчеві. М’якоть жовта, середньої щільності, пухка, дрібнозерниста, дуже соковита. Смак плодів кисло-солодкий, зі слабким ароматом.

Сорт зимостійкий, жаростійкість і посухостійкість високі.

Сорт солодкої горобини вогник

Абрикос

Цезар

Сіянець від вільного запилення. Абрикос середнього терміну дозрівання. Дерево середньоросле.

Плоди великі масою 44 г, помаранчеві з червонуватим розмитим рум’янцем. Опушення слабке, бархатисте. Шкірочка тонка. М’якоть помаранчева, середньої щільності, соковита, солодка, кісточка добре відділяється від м’якоті.

Сорт абрикоса цезар характеризується відносно високою зимостійкістю. Посухостійкий. Урожайний.

Кращий сорт абрикоса для середньої смуги росії і підмосков’я – цезар

Фундук

Лускунчик

Сорт ліщини пізнього терміну дозрівання.

Кущ сильнорослий.

Горіхи великі, супліддя по 2-6 штук.

Сорс стійкий до морозів, шкідників і хвороб.

Порядок висадки плодових дерев в сад

Плодові дерева висаджуються в порядку їх вимогливості до умов вирощування. Спочатку підбираємо місце самим примхливим, потім менш і в кінці на решту місця садимо найстійкіші, а це яблуні! отже, список культур в порядку зменшення їх примхливості і шкідливості:

  • персик, абрикос
  • черешня
  • вишня
  • алича
  • слива
  • груша
  • яблуня

трансляцію семінару та дегустації від 27 серпня 2021 року, за якою зроблено матеріал, шукайте в instagram агрохолдингу пошук

Наталія миколаївна савельєва, доктор біологічних наук, науковий співробітник федерального наукового центру імені і. В. Мічуріна